top of page
  • Yazarın fotoğrafıFırat ÇELİK

Dalgıçlık Nedir - Sportif Dalgıçlık Mı - Sanayi Dalgıçlığı Mı

Merhaba. Son zamanlarda dalgıçlıkla ilgili çok soru almaya başladım. Özellikle de kariyerini dalgıç olarak yapmak isteyen kişilerin sayısı, son zamanlarda sanki artış gösterdi. Bu sebeple, "Dalgıçlık Nedir", "Nasıl Dalgıç Olunur", "Dalgıçlar Neler Yapar" gibi soruların yanıtlarını sizlere aktarmak istiyorum.

Dünya'nın %71'i sularla kaplı iken, insanoğlu sualtını hep merak etmiştir. Sualtı dünyasının gizemi bizi kendine doğru çekerken kimi insan hayatını profesyonel dalgıçlık yaparak kazanmayı hedefler, kimisi de sadece su altı canlılarını tanımak ve eğlence amaçlı olarak dalgıçlık yapar.

Siz hangi taraftasınız? Profesyonel Balıkadam mı, Sportif Dalgıç mı?

Sportif Dalgıçlık Mı Sanayi Dalgıçlığı Mı

Dalgıç Kimdir - Nedir?

Dalgıç, su altında nefes alabilmesini sağlayacak belirli ekipmanlar kullanarak deniz ya da göllerde dalışlar yapan kişidir. Dalgıçlar su altına belirli amaçlar için dalışlar yaparlar. Sportif (hobi) amaçlı olabileceği gibi, belirli ticari amaçlar için dalışlar da yapılabilir.

Dalgıçlık Nedir - Dalgıçlık Çeşitleri Nelerdir?

Dalgıçlık, "Sportif Dalgıçlık" ve "Sanayi Dalgıçlığı" olarak ikiye ayrılır. Dalış kariyerinizi nasıl planladığınıza göre izlemeniz gerekecek eğitim süreci farklılık gösterecektir. Çünkü iki dalgıçlık kavramı da ülkemizde farklı yasal düzenlemelere sahiptir ve farklı kuralları vardır.

Sportif Dalgıçlık

Sportif Dalgıçlık, hobi ve spor amaçlı dalış yapan kişiye denir. Sportif dalgıç, su altına eğlence amaçlı dalan kişidir. Bu kişi su altını tanımak, su altında fotoğraf ve video çekmek ya da su altı canlılarını daha yakından tanıyabilmek için dalışlar yapar.

Sportif Dalgıçlar ülkemizde, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından düzenlemesi ve denetlemesi yapılan dalış merkezleri bünyesinde dalışlar yaparlar.

Bir kişi sportif amaçlı dalgıç olmak istediğinde, ilk başlangıç noktası, federasyonumuz bünyesinde yetkilendirilmiş bir dalış merkezi ve yetkili bir eğitmenden eğitim almaktır. Bu kişi dalış kariyerine, Cmas 1 Yıldız Dalgıçlık Kursu ile başlar. Ortalama iki hafta sürecek bir eğitimle, 18 mt'ye kadar dalışlar yapabilen bir dalgıç seviyesine gelir. Dalış donanımlarının hepsini tanır, bunları su altında doğru olarak kullanarak dalışlar yapabilir.

Sanayi Dalgıçlığı

Sanayi Dalgıcı, ticari amaçlarla su altına dalışlar yapan kişidir. Bu kişiler ülkemizde "Profesyonel Sualtı Adamları Yönetmeliği'ne" tabidirler. Yani eğer dalgıçlık kariyerinize "Profesyonel Balıkadam" olarak başlayacak ve sürdürecekseniz, mutlaka bu yönetmeliği incelemenizi öneririm. Çünkü "Sanayi Dalgıcı" olabilmeniz için başvuru şartlarından almanız gereken eğitim detaylarına kadar tüm detaylar bu yönetmelikte yer almaktadır.

Sanayi dalgıçları su altında boru ve kablo döşeme, liman inşaatları, kayıp nesne çıkarma, su altı yapılarının incelenmesi, su altı kaynak işleri gibi amaçlarla dalışlar yapabilirler, su ürünleri çiftliklerinde çalışabilirler.

Nasıl Sanayi Dalgıcı (Profesyonel Balıkadam) Olunur?

Sanayi Dalgıcı olabilmek için çeşitli süreçler bulunmaktadır. Bunlar;


Sportif Dalgıçlıktan Sanayi Dalgıçlığına geçiş yapabilirsiniz

Bunun için en az Cmas 2 Yıldız Dalgıç kursuna katılmış ve bu lisansı almış olmalısınız. Ardından, en az yirmi beş saat dalış yaptığınızı belgeleyen dalış kayıt defterinizle birlikte bağlı olduğunuz Liman Başkanlığı'na başvurup, "aday dalgıç" belgesi almalı ve sanayi dalgıçlığı hizmeti veren bir firma bünyesinde en az altı ay staj yaptıktan sonra yine Liman Başkanlığı'nın düzenleyeceği sınavda başarılı olmalısınız. Eğer 3 Yıldız Dalgıç iseniz de, on beş saatlik dalış yaptığınızı belgelemeniz ve yine Liman Başkanlığı'ndan alacağınız "aday dalgıç" belgesiyle, en az dört staj yaptıktan sonra sınava girmelisiniz.

Son olarak, eğer Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından verilmiş bir "Eğitmen Balıkadam" lisansınız varsa, bağlı bulunduğunuz Liman Başkanlığı'na başvurup, yönetmelikte yer alan diğer şartlara haiz olmasınız durumunda sınav ve stajdan muaf olarak "Profesyonel Balıkadam Yeterlilik Belgesini" alabilirsiniz.

Bir Sanayi Dalgıçlığı Kursuna Katılabilirsiniz

Profesyonel Sualtı Adamları Yönetmeliği'ne göre, Sanayi Dalgıçlığı kursunu sadece MEB onaylı kurs merkezlerinde verilebilir. Çeşitli illerde bu kurs merkezleri bulunmaktadır. Ortalama iki aylık bir eğitim süreçleri vardır ve dalgıçlıkla ilgili teorik ve pratik eğitimler verilir. Kursu tamamladıktan sonra, herhangi bir staj süresine ihtiyaç olmadan, sadece yirmi beş saat dalış yaptığınızı belgelemeniz halinde, Liman Başkanlığı'nın düzenlediği sınava katılmaya hak kazanırsınız. Sınavda başarılı olduğunuzda, "Balıkadam Yeterlilik Belgesi - Profesyonel Balıkadam Belgesi" almaya hak kazanırsınız.

Profesyonel Balıkadam Belgesi
Üniversitelerin Sualtı Teknolojisi Programlarına Katılabilirsiniz

Çeşitli üniversitelerin iki yıllık denizcilik meslek yüksekokulu programları bünyesinde "Sualtı Teknolojisi" bölümleri bulunmaktadır. Bu bölümlere katılarak, hem teorik hem de pratik eğitimleri tamamlayarak profesyonel balıkadam olabilirsiniz. Bu bölümlerin en büyük avantajı, mezun olurken, staj ya da sınava tabi olmaksızın "1. Sınıf Dalgıç" ünvanı alabilmenizdir.

Ayrıca bu bölümlerde dalış tüplerinin dolumu, kaldırma balonları, su altı görüntüleme ve haberleşme sistemleri, kesme-kaynak teçhizatı, yüzeyden beslemeli dalış sistemleri gibi birçok konuda da teorik ve pratik bilgi sahibi olursunuz.

Örneğin, İzmir Ege Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Sualtı Teknolojisi Programının linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Profesyonel Dalgıç (Balıkadam) Seviyeleri Nelerdir?

Profesyonel Balıkadam seviyeleri, en üst düzeyden en alt seviyeye kadar aşağıda listelenmiştir;

Birinci Sınıf Dalgıç (First Class Diver)

Balıkadam Gaz Karışımı (Mix Gas Diver with Scuba)

İkinci Sınıf Dalgıç (Air Diver)

Balıkadam (Scuba Diver)


Dalış kariyerinize isterseniz bir "Sportif Dalgıç", isterseniz de bir "Profesyonel Balıkadam" olarak başlayın, su altına indiğiniz anda alışık olduğunuzdan bambaşka bir dünya ile karşılaşacaksınız, burası kesin. Doğru bir eğitmen ile birlikte, eksiksiz bir eğitim alarak su altına adım atabilirsiniz. Daha önce hiç karşılaşmadığınız canlıların fotoğraflarını çekmek ya da pervanesinde sorun olan bir teknenin somununu sıkmak, bu tamamen size kalmış.


Su altında görüşmek üzere...

TSSF-CMAS 2 Yıldız Eğitmen

Uzman Dalıcı Eğitmeni

Rehber Dalıcı

Profesyonel Balıkadam

 

İletişim için;

Whatsapp Gönder Butonu


 

İlginizi Çekebilir;



14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page